Smaller Default Larger

bris uretreMaterijal za bakteriološki pregled uretre se uzima pomoću specijalnog brisa koji je tanji od brisa koji se koristi za bakteriološki pregled druge vrste materijala. Bris se sastoji od tanke žice čiji je vrh takođe obmotan vatom. Tehnika uzimanja je ista i radi se na taj način što se sterilni bris uvlači u uretru. Kružnim pokretima skida se materijal sa zidova uretre koji je potreban u cilju bakteriološkog ispitivanja.

Preduslov za tačnost nalaza je da pacijent nije mokrio najmanje tri sata pre uzimanja brisa.

U zavisnosti od vrste analize bris se zasejava na hranljive podloge ili se razmazuje na specijalnu pločicu sa označenim kružnim poljem u cilju identifikacije Chlamidiae trachomatis. Ukoliko se traži analiza brisa uretre na Mycoplasmu ili Ureaplasmu, potrebno je bris dostaviti što pre u laboratoriju.

NAPOMENA
Pošto će se obrada materijala raditi u Z.U. „JUGOLAB„ u Novom Sadu potrebno je da do laboratorije stigne bezbedno u cilju ispravnosti i brzine dobijanja rezultata. Zbog toga je potrebno poštovati procedure navedene u ovom uputstvu u vezi sa načinom uzimanja, pakovanja i slanja materijala.