Smaller Default Larger

priprema-dece


Uputstvo roditeljima za  psihološku pripremu dece 

Deca, kao i odrasli, osećaju strepnju, strah i neprijatnost prilikom posete laboratoriji. Zadatak je roditelja, ali i osoblja laboratorije, da adekvatno pripreme dete za vađenje krvi, kako bi bilo kooperativno i osećalo se sigurno i zaštićeno. Poseta laboratoriji treba da bude iskustvo koje će detetu pomoći u savladavanju negativnih osećaja vezanih za ovu vrstu pregleda.

Ponekad je odlazak u laboratoriju neminovno stresan, bilo da je u pitanju bezazlen bris, bilo vađenje krvi. Mnogi roditelji ne kažu detetu da će ići u laboratoriju plašeći se da će ga to unapred istraumirati. Međutim, deca se više uplaše kada odlazak u laboratoriju dožive kao neprijatno iznenađenje. Zato je važno na vreme pripremiti dete za ono što ga čeka i na razumljiv način mu objasniti zašto tamo ide. Razgovor s detetom znatno olakšava celokupnu situaciju, povećava njegovu spremnost na saradnju sa laboratorijskim osobljem, smanjuje strah. Naravno, priprema deteta zavisi od uzrasta, kao i od toga da li je odlazak u laboratoriju planiran ili iznenadan.

♥ Planirani odlazak

Kada je u pitanju unapred planirana poseta laboratoriji, nedelju dana ranije treba početi razgovor s detetom. Budite smireni kada o tome pričate sa detetom i potpuno iskreni. Objasnite mu da je laboratorija mesto gde ljudi idu da prekontrolišu svoju krv da saznaju da li su bolesni i da bi mogli što pre da ozdrave. Recite mu da je u redu da se plaši, ali da će nelagodnost kratko trajati; Ako ne znate šta tačno treba da se uradi, nemojte ga lagati  jer to može izazvati razočaranje. Najbolje je, iskreno mu reći da ne znate, ali da ćete biti uz njega i da ćete ga obavestiti čim saznate detalje.

Ako nikada niste vodili dete u laboratoriju, opišite mu kako izgleda laboratorija, kažite mu da će tamo upoznati neke tete i čike. Ispričajte mu što jednostavnije i slikovitije šta će mu sve raditi. Ohrabrite dete da da krv, da je analiza dobra za njega i da druga deca isto to moraju da rade kada se razbole. Izbegavajte da grdite dete ili da ga uslovljavate, da se oseća loše;

Ako se dete uznemiri prilikom samog vađenja krvi, odvratite mu pažnju tako što ćete mu nešto pričati, pevušiti, dati mu da drži omiljenu igračku u ruci, ili da sluša muziku preko slušalica… Pohvalite dete kada je poslušno i sarađuje prilikom vađenja krvi. Poljubite ga ili zagrlite; Recite Vašem detetu da ćete zajedno nakon vađenja krvi raditi neku lepu aktivnost koju ono voli.

Ako pak ne znate kako izgleda procedura u laboratoriji, popričajte s osobljem laboratorije.  Deca se često boje medicinskog osoblja, stoga nastojte da što više smanjite taj strah tako što ćete „tetu ili čiku u belom mantilu” predstaviti kao osobu kojoj može potpuno da veruje. Predložite mu da vadi krv ili bris svojim igračkama. Kroz to učenje uloga dete će shvatiti da nema razloga da se plaši.
 

♥ Neplanirani odlazak

Kada je odlazak u laboratoriju iznenadan, nemate mnogo vremena za pripremu, ali bi detetu ipak trebalo objasniti zašto mora u laboratoriju. Dozvolite mu da vas pita sve što želi, da se požali i izrazi svoje strahove.

Kao roditelj važno je da Vi budete svesni koliko je važno da odvedete dete u laboratoriju.