Smaller Default Larger

Nove analize

 U ZU "Jugolab" uvedene su nove analize:

9462588884d09f4dded1e0541670150 extreme

Subpopulacija limfocita - analiza obuhvata sledeće markere: CD3, CD4, CD8, CD19, CD16+56, HLA-DR/CD3 i helper - suppressor ratio

CD4

 

Primena ovih analiza je u oblasti kliničke imunologije (identifikacija T i B limfocita, fenotipizacija ćelija leukemija i limfoma, dokazivanje imunskih kompleksa u tkivima, dokazivanje autoantitela u tkivima...)


Traži se stručni kadar

analiza 

Zbog otvaranja novih laboratorija van grada Novog Sada, ZU "Jugolab" Novi Sad traži medicinske biohemičare - diplomirane farmaceute i specijaliste mikrobiologije.

 

Vaš C.V. možete poslati na e-mail adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili doneti lično u Cara Dušana 67 Novi Sad.


 Nove analize 

U zdravstvenoj ustanovi "JUGOLAB" su uvedene nove analize iz krvi. U pitanju su KATEHOLAMINI (dopamin, adrenalin i noradrenalin).


 Kalprotektin (Calprotectin)

quantum-blueKalprotektin test je imunoenzimski test koji služi za kvantitativno određivanje antigena kalprotektina iz humanog fecesa.

Za analizu je potrebno manje od 100 mg svežeg fecesa. Prikupljeni uzorci se mogu čuvati do 6 dana na temperaturi 2-8°C.

Veoma je pouzdan pokazatelj zapaljenja gastrointestinalnog trakta. Kod pacijenata koji boluju od IBS uobičajen nivo calprotectina je ispod 50 mg/kg, ali se mogu videti nivoi do 150 mg/kg.


Analiza protrombinsko vreme iz kapilarne krvi

aktuelnosti 6

U laboratoriji "Jugolab MC" u MC bolnici pacijentima koji su na antikoagulantnoj terapiji se analiza protrombinsko vreme radi iz krvi uzete iz prsta (kapilarna krv). Rezultati analize se dobijaju za 10 minuta.

   


 Izdisajni test na Helicobacter pylori

aktuelnosti 1Prateći najnovija dostignuća u dijagnostici bakterijskih infekcija u svoj rad „JUGOLAB“ je uvrstio analizu Helicobacter pylori izdisajni test INFAI 13C – UBT. Ovu vrstu testa za dijagnostiku Helicobacter pylori mogu raditi i trudnice i dojilje, kao i deca starija od 12 godina, ukoliko je to indikovao lekar. Jedino pacijenti kojima je urađena gastrektomija ne mogu raditi ovaj test.
Pacijent ne sme ništa da jede i pije najmanje 6h pre izvođenja testa. Najbolje je test izvoditi ujutru, kada pacijent ne uzima hranu u toku noći i za doručak. Pacijentima sa diabetesom je dozvoljen lak obrok (npr. tost i čaj).

Test se radi najmanje četiri nedelje nakon prestanka uzimanja antibiotika, odnosno dve nedelje od prestanka uzimanja lekova za smanjenje lučenja želudačne kiseline i inhibitora protonske pumpe (Omeprol, Controloc, Nexium) i H2 blokatora (Ranisan, Ranital, Ranitidin, Famotidin).    


Intolerancija na hranu

aktuelnosti 2Šta je intolerancija na hranu?

Intolerancija na hranu je zakasnela patološka reakcija organizma na hranu, pića i aditive u hrani. Ona je u stvari posledica pojave IgG antitela u našem organizmu koja se bore protiv određene namirnice koju organizam ne prepoznaje misleći da je neprijatelj tela.

Kako nastaje intolerancija na hranu?

U normalnim okolnostima IgG antitela se spajaju sa proteinima iz hrane radi stvaranja kompleksa koji se potom odstranjuju uz pomoć imunog sistema. Međutim, ukoliko je imuni sistem savladan ili preopterećen kompleksi se mogu akumulirati u zglobovima ili digestivnom traktu.
Koji su simptomi intolerancije na hranu?

Intolerancija na hranu može prouzrokovati različite simptome kao što su bol u stomaku i osip, ali neki od najčešćih simptoma obuhvataju – uznemirenost, slaba koncentracija, konstipacija, dijareja, glavobolja, nesanica, migrene, zadržavanje vode, artritis, astma, abdominalno nadimanje, sindrom hroničnog umora, depresija, gastritis, inflamatorno oboljenje creva, svrab kože, problem regulisanja težine, hiperaktivnost i sindrom iritabilnog creva.

Alergija na hranu nije isto što i intolerancija na hranu!
Klasičnu alergiju na hranu karakteriše prisustvo IgE antitela, dok intoleranciju na hranu karakteriše prisustvo IgG antitela. Alergija na hranu karakteriše se neposrednom i jakom reakcijom imunog sistema na određene namirnice.


Double, triple i quadruple test

aktuelnosti 3U Z.U. "Jugolab" uveden je novi Roche (SsdwLab version 5 ) software program za izračunavanje rizika od Downs, Edwards i Pataus sindroma u prvom trimestru trudnoće (11-14 nedelja).

Roche je dobio zvanični sertifikat od UK Fetal Medicine Fonundation London. Sertifikat je do sada imao jedino Brahms Kriptor.

Prednost ovog programa je:
1) izračunava pored rizika za trizomiju 21, 18, i trizomiju 13 (Patau)
2) mogućnost korišćenja podatka o prisutnosti nosne kosti (procenat tačnosti se povećava i do 90 %)
3) kod vantelesne oplodnje mogu se iskoristiti podaci o donoru sperme
4) sledeće anomalije fetusa takođe mogu biti upotrebljene kod proračuna rizika za T-21: pielectasis, short femur, echogenic cardiac foci, echogenic bowel, major defect, short humerus, a za T-18: single choroid plexus cyst, single umbilical artery i major defect.
5) preglednost i jednostavnost čitanja rezultata.

Mr Marijana Mesaroš je obučena za rad na ovom programu sto potvrđuje sertifikat.


ALPHA SOFTWARE

aktuelnosti 5U Z.U. "Jugolab" smo uveli Quadruple test koji se obrađuje Alpha software-om.       

Alpha software-lider među softverima za detekciju Downs sidroma i defekta neuralne cevi. Preko 10 miliona trudnica u svetu je obrađeno alpha software-om. Alpha u okviru quadruple testa obrađuje sledeće podatke: godine žene, biohemijski marker AFP, biohemijski marker β-HCG, biohemijski marker free E3, biohemijski marker inhibin A, podaci o težini trudnice, etnička pripadnost, da li je pušač, da li je dijabetičar.

Analiza se radi u periodu od 14-22 nedelje gestacije (najbolje 15-17).